Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 13142/16.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Την πλέον επιβαρυμένη ατμόσφαιρα έχει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται πολύ επιβαρυμένη. Εκτός από τους γνωστούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, όζον, διοξείδιο του θείου, στην ατμόσφαιρα υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και το βενζόλιο. Τα επίπεδα βενζολίου στο κέντρο της πόλης σε έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, ήταν 8,5 μg/κ.μ. με το όριο της μέσης ετήσιας τιμής να είναι 5 μg/κ.μ.

Το κέντρο της πόλης συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων, με σημαντικότερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις μεταφορές και ακολουθούν η βιομηχανία και η θέρμανση. Την προβληματική χωροταξική και κυκλοφοριακή κατάσταση επιβαρύνουν η γεωμορφολογία, το μικροκλίμα και οι τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι βλέπουν τις ποσότητες των αιωρούμενων σωματιδίων να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η υγεία τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να περιορισθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου